Krupertje

Een ècht Nimweegs drankje!

‘t Krupertje is een koffie/kaneel likeur, die op initiatief van CV “De Waoterjokers”, door Brouwerij “De Hemel” op ambachtelijke wijze is gestookt. Het bevat een alcoholpercentage van 14,8% en is daarmee uitermate geschikt voor verkoop in de horeca. “‘t Krupertje wordt gepresenteerd in flesjes van 20 cl.

‘t Krupertje onderscheidt zich van andere drankjes, door zijn unieke fluweel-zoete smaak. Naast dat dit drankje perfect als borrel te drinken is, kan dit drankje ook goed gemixt worden met bijvoorbeeld Cola (“de KruCo”) en koffie (“de KoKru”). Dit maakt “‘t Krupertje uitermate geschikt als cadeau en/of relatiegeschenk.

Het idee erachter is dat “‘t Krupertje” in heel Nederland bekend gaat worden als hèt Nimweegse drankje. Hiermee willen wij het carnaval in Knotsenburg een nieuwe impuls geven, door het een nieuw uniek karakter aan te meten

Achter de schermen zijn wij als carnavalsvereniging bezig om niet alleen ons bestaansrecht maar ook dat van geheel Knotsenburg te borgen.
We zien dat het Knotsenburgse carnaval achteruit holt en dat niemand daar een halt aan toe wilde roepen. Zelfs het SOCN niet, waarvan we wel weten dat die met het vormen van de prinselijke eregarde De Knotsemarij met een historische achtergrond een mooi begin had gemaakt. Het jaar 1566 werd als startpunt van het Knotsenburgse carnaval gekozen omdat men toen te knots en te zwaard tegen de overheid ten strijde trok omdat die carnaval als een heidens feest had afgeschilderd. Eigenlijk een goed begin en uniek voor het Knotsenburgse carnaval. Dus geen na-aperij van ’s-Hertogenbosch of een andere (Duitse) stad. Nu hebben we dat mooie begin, zo redenerend vanaf 1566, maar zonder opvolging.

De vraag bij ons rees: Wat maakt Knotsenburg nog meer uniek? We gingen als Waoterjokers eens denken en onze fantasie sloeg maar weer eens op hol. Het zou toch mooi zijn als héél Knotsenburg eens voor die nieuwe identiteit zou gaan. Eindelijk eens af van die zwarte pakken. De uniformen van de adjudanten van de Prins steken volgens ons slecht af tegen het pak van de Prins wat echt wel uit 1566 lijkt te komen. De pages slaan geen slecht figuur, maar die kerels. Geen gezicht!

We gingen eens verder denken en zo kwam onze missie en visie tot stand. We haalden het “krupen” aan als een echt Nimweegs gebeuren. En natuurlijk onze eigen Nimweegse taol. We zijn ervan overtuigd dat onze visie het behoud van de Nimweegse cultuur in kan gaan houden. Met de vierdaagse in Nijmegen hoor ik geen Nimweegs. De gebroeders van Limburg komen daar eerder bij in de buurt. Alleen schrijven en componeren zij geen liederen zoals die met het carnaval ten gehore worden gebracht. Die moeten over Nimwegen gaan en op zijn minst op z’n Nimweegs worden gezongen.
Hierop voortbordurend ontbrak het ons aan een echt Nimweegs drankje. Een drankje wat in de winter met carnaval gedronken zou moeten worden en wat stroperig door je keel zou moeten “krupen”. Het drankje zou dan het beste ’n Krupertje kunnen gaan heten. Wat voor een drank is stroperig genoeg om daarvoor in aanmerking te komen? Dat is likeur! En laten we nou net in Nijmegen een likeurstokerij hebben waar we gewoon de vraag kunnen stellen of zij dat kunnen maken.

Zoals het De Waoterjokers betaamd werd de daad bij het woord gevoegd. Benito, Kevin, Kimberly en Theo gingen ermee aan de slag. Het werd met enthousiasme door de stoker ontvangen en hij nodigde ons voor een proeverij uit. Dat werden er uiteindelijk twee.

Om een lang verhaal kort te maken. Het resultaat werd afgelopen carnaval met de sleuteloverdracht getoond. Zo is het drankje genaamd “‘n Krupertje “ ontstaan. Wie het eenmaal heeft geproefd is ervan overtuigd dat er wederom iets unieks aan het Nimweegs carnaval is toegevoegd. We nodigen iedereen dan ook uit om met ons hierop door te gaan. We zijn er nog lang niet, maar wij gaan er wel voor en we hopen U ook. Met z’n allen moet dat zeker gaan lukken.

‘n Krupertje

Anno 1566 was er eens een chirurgijn
Veural onrust stoken vond-ie fijn
Met knotsen sloegen ze hem neer
Nee, ien leve zaogen ze ‘m nie meer
Bij de hemelpoort aongekomme
Hield-ie zich van de domme
Muir Petrus wist wel beter
En geleufde ‘m veur gin meter
De chirurgijn dacht, wat mot ik nou
En toonde Petrus vlug berouw
Hij knielde veur zijn zetel
En beloofde alleen nog te stoken mèt ‘n ketel
‘t Werd ‘n drankje van fluweel
Een weldaod veur de ziel, een zaoligheid veur de keel
Petrus was bute zinne
De stoker mocht op z’n knieën de Hemel binne
Zo is de naom van ‘n Krupertje verkluird
Een mooi verhaol is dit drankje wel wuird