Optocht Knotsenburg dreigt in verval te raken

Carnavalsgroepen hebben geen loods om te bouwen

De Knotsenburgse carnavalsoptocht gaat in kwaliteit achteruit en de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) vreest een verdere teloorgang. Er is namelijk geen plek meer om praalwagens te bouwen.

van Geert Willems

Carnavallend Nijmegen luidt de noodklok. Sinds begin juni hebben de dertien verenigingen in de stad geen locatie meer om praalwagens te bouwen. Als zo’n ruimte er niet snel komt, zal de optocht van volgend jaar op zondag 23 februari 2020 een magere vertoning worden. De clubs, verenigd in de Stichting Openbaar Carnaval, vragen de gemeente om hulp.

,,Sommige verenigingen willen eigenlijk rond deze tijd al beginnen met het bouwen van de wagens”, zegt Wilfred Jansen, voorzitter van de SOCN. Zijn idee is om gezamenlijk een loods te kopen, maar dan moet er wel een locatie te vinden zijn waar die opgebouwd kan worden. Die plek is nog niet gevonden.

Zwervend

De wagenbouwers leiden de laatste jaren een zwervend bestaan. Aanvankelijk konden de dertien verenigingen terecht in de Vasim om te timmeren en te schilderen. Daar was ook ruimte om spullen op te slaan. Toen dat gebouw werd gesloopt, kwam er tijdelijk ruimte in een voormalige garage aan de Lijnbaanstraat, later werd een gemeentepand aan de Nieuwe Dukenburgseweg het bouwhuis van Knotsenburg. Dat moest begin juni ontruimd worden. Twee schuren aan de rand van Dukenburg doen nu nog dienst als opslag, maar daar mag niet gebouwd worden.

,,We hebben in de loop der jaren steeds minder ruimte gekregen”, aldus Jansen. ,,Veel clubs hebben er daarom noodgedwongen voor gekozen om geen wagen meer te bouwen, maar als loopgroep aan de optocht mee te doen. Dan heb je geen ruimte nodig. We zien intussen de stadsoptocht in kwaliteit achteruit gaan. Jammer, want het carnaval is na de Vierdaagse het grootste meerdaagse evenement van de stad. Er komen veel mensen naar de optocht die op andere dagen geen carnaval vieren.”

Jaloezie Met enige jaloezie kijken de Knotsenburgers naar de buren in Groesbeek. ,,De gemeente heeft daar een dorp van 21 loodsen geregeld.”

De stadse carnavalskoepel ontvangt jaarlijks 7500 euro aan subsidie die vooral opgaat aan vergunningen en precariorechten. Jansen wil dat bedrag graag flink verhoogd zien naar 25.000 euro per jaar. Niet alleen voor een bouwplaats overigens. ,,We hebben ook een maatschappelijke functie en gaan op bezoek bij verzorgingshuizen en de kinderafdeling van het ziekenhuis.”

Bron: De Gelderlander; pagina 29; uitgave van zaterdag 7 september 2019